Ωράριο πνευμονολογικού ιατρείου:

Δευτέρα - Παρασκευή

Πρωί: με ραντεβού

Απόγευμα: 18:00-20:00


 

Δημητρακοπούλου 86-88

Κουκάκι, 2ος όροφος

(στάση μετρό Συγγρού-Φιξ)

 

τηλ: 210 9245510

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ


Λειτουργικός έλεγχος αναπνοής:


  • Σπιρομέτρηση προ και μετά βρογχοδιαστολής (δυνατότητα σπιρομέτρησης κατ’οικον)

     Διάγνωση και παρακολούθηση άσθματος, Χρόνιας Αποφρακτικής   Πνευμονοπάθειας, προεγχειρητικός έλεγχος του αναπνευστικού, διάμεσα νοσήματα πνευμόνων, επαγγελματικά νοσήματα, βλάβες από το κάπνισμα, επίδραση βρογχοδιασταλτικής αγωγής.

 

  • Νυχτερινή οξυμετρία- μελέτη ύπνου τύπου IV (κατ οίκον)

Νυχτερινή καταγραφή του κορεσμού της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο (SO2), της μεταβολής του καρδιακού ρυθμού(HR) και της ροής εκπνεόμενου αέρα/ροχαλητο.

     Διάγνωση πτώσης του οξυγόνου κατά τον ύπνο σε ασθενείς με αναπνευστικές παθήσεις, εντοπισμός πιθανού υπνοαπνοϊκού συνδρόμου (για επιβεβαίωση χρειάζεται μελέτη ύπνου τύπου Ι)

 

  • Παρηγορητική φροντίδα

Ανακουφιστική θεραπεία και υποστήριξη σε χρονίως πάσχοντες ασθενείς.

Ανακούφιση δύσπνοιας, πόνου, ανορεξίας, ανακουφιστική παρακέντηση, κατ’οίκον νοσηλεία κτλ.

 

  • Ογκολογία Πνεύμονα

Διάγνωση, συμβουλευτική και διακίνηση περιστατικών καρκίνου πνεύμονα καθώς και των επιπλοκών τους.

 

  • Ιατρείο Άσθματος

Διάγνωση, παρακολούθηση, ενημέρωση, εκπαίδευση ασθενούς πάνω στο άσθμα του

 

  • Ιατρείο Διακοπής καπνίσματος

Ενημέρωση, συμβουλευτική και υποστηρικτική θεραπεία για μόνιμη διακοπή καπνίσματος-έλεγχος υποτροπών.

 

ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

line break

 quit_smokingΗ θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης


 Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης ( Nicotine Replacement Therapy-NRT) παρέχει νικοτίνη - με τη μορφή επιθεμάτων, σπρέι, χαπιών, τσιχλών- χωρίς τις άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση κάποιων από τα σωματικά στερητικά συμπτώματα, έτσι ώστε το άτομο να επικεντρωθεί στις ψυχολογικές επιπλοκές της διακοπής του καπνίσματος. Τα δύσκολα συμπτώματα στέρησης ,σύμφωνα με το 70% έως 90% των καπνιστών ,είναι και ο βασικός λόγος που δεν μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα.

 

Στην πραγματικότητα, οι καπνιστές συνήθως χρειάζονται πολλές προσπάθειες μέχρι να καταφέρουν να διακόψουν. Η αποτυχία και η υποτροπή συχνά σχετίζονται με την εμφάνιση των συμπτωμάτων στέρησης. Οι περισσότεροι πρώην καπνιστές επιστρέφουν στο κάπνισμα μέσα στους 3 πρώτους μήνες.

Πώς γίνεται;

 

Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης (NRT) αντιμετωπίζει μόνο την σωματική εξάρτηση. Δεν πρέπει να είναι το μόνο βοήθημα στην διακοπή καπνίσματος. Θα χρειαστεί οπωσδήποτε ψυχολογική υποστήριξη στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντιμετώπισης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσέγγιση αυτή - NRT σε συνδυασμό με πρόγραμμα αλλαγής συμπεριφοράς - μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες της διακοπής και την διατήρηση της αποχής σε σύγκριση με προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν μόνο τη μία μέθοδο.

 

Η καλύτερη στιγμή για να χρησιμοποιήσει NRT είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζει κάποιος να κόψει το κάπνισμα. Πολλοί καπνιστές ρωτούν μπορούν να ξεκινήσουν NRT, ενώ εξακολουθούν να καπνίζουν. Αυτή τη στιγμή οι εταιρείες που προωθούν τα προϊόντα λένε ότι δεν πρέπει να γίνεται χρήση τους αν το άτομο εξακολουθεί να καπνίζει.

 

Οι παρενέργειες της θεραπείας είναι ελάχιστες. Το πιο σημαντικό είναι να μην λαμβάνεται υπερβολική δόση νικοτίνης, η οποία μπορεί να επηρεάσει την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος. Συχνά οι καπνιστές αποφασίζουν να κάνουν χρήση της NRT μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια διακοπής καπνίσματος χωρίς βοήθεια .Αυτή η μέθοδος δεν εξασφαλίζει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, αλλά δεν χρειάζεται αυτό να σας αποθαρρύνει.

 

Υπάρχουν καπνιστές που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν υποκατάστατα νικοτίνης;

 

Η NRT είναι ασφαλής για όλους τους ενήλικες καπνιστές, εκτός από έγκυες γυναίκες και άτομα με καρδιακά ή κυκλοφορικά νοσήματα. Δεν έχει ακόμη αποδειχθεί να βοηθά τους ανθρώπους που καπνίζουν λιγότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα.

 

Βέβαια, οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη διακοπή καπνίσματος ισχυρίζονται ότι η NRT μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και υπό ιατρική παρακολούθηση, ακόμη και σε άτομα που έχουν καρδιακή ή νόσο των αιμοφόρων αγγείων. Μελέτες έχουν δείξει πως τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος υπερτερούν των κινδύνων του NRT σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία για το αν η NRT είναι ασφαλής σε έγκυες γυναίκες. Αρκετοί γιατροί πιστεύουν ότι η NRT είναι λιγότερο επιβλαβής από το κάπνισμα κατά την περίοδο αυτή, αφού εκθέτει μεν το έμβρυο σε νικοτίνη , αλλά ο καπνός του τσιγάρου περιέχει και μια σειρά επιπλέον χημικών ουσιών με άγνωστες συνέπειες στην πορεία της ανάπτυξης. Με όλα αυτά κατά νου, είναι προτιμότερο οι γυναίκες καπνίστριες να σταματήσουν το κάπνισμα πριν την εγκυμοσύνη. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, διακοπή σε πρώιμα στάδια της κύησης μπορεί να μειώσει σημαντικά αρκετούς κίνδυνους για το βρέφος.

 

Πότε μπορώ να ξεκινήσω με θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης;

 

 

 

Μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε υποκατάστατα νικοτίνης μόλις πετάξτε το τελευταίο τσιγάρο.

Μπορώ να πάρω πάρα πολύ νικοτίνη από NRT;

 

Η υπερδοσολογία νικοτίνης είναι πιθανή, αλλά σπάνια. Στα προϊόντα NRT αναγράφεται η ποσότητα νικοτίνης που αποδίδεται στον οργανισμό. Ο υπολογισμός της δόσης γίνεται ώστε το ποσό της νικοτίνης που παίρνετε από NRT να αντιστοιχεί σε αυτό που παίρνετε με το κάπνισμα. Έστω και λίγο περισσότερη νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα

Μερικά από τα συμπτώματα της υπερβολικής νικοτίνης:

• Πονοκέφαλος

• Ναυτία και έμετος

• πόνος στην κοιλιά

• Διάρροια

• Γρήγορη ή καρδιακή αρρυθμία

• Κρύος ιδρώτας

• Ωχρότητα

• Αδυναμία

• Τρόμος

• Σύγχυση

• διαταραγμένη όραση και ακοή

• Αδυναμία

• ζάλη ή τάση λιποθυμίας λόγω της χαμηλής πίεσης του αίματος

• επιληπτικές κρίσεις

• ανακοπή

 

Καλέστε το κέντρο Δηλητηριάσεων και επείγουσα βοήθεια, αν υποψιάζεστε ότι έχετε πάρει υπερβολική δόση. Εάν παίρνετε NRT όπως προβλέπεται και εξακολουθούν να υπάρχουν ήπια συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία, έμετος, διάρροια, ή εφίδρωση, να μειώσετε τη δόση σας και μιλήστε με το γιατρό σας.

 

Ποια είναι τα είδη των θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης;

 

Στην Ελλάδα κυκλοφορουν 3 διαφορετικές μορφές υποκατάστασης νικοτίνης (nicorette®):

Τσίχλα, Διαδερμικό έμπλαστρο και Υπογλώσσιο Δισκίο.

Η τσίχλα nicorette είναι ένας ευέλικτος και διακριτικός τρόπος διακοπής του καπνίσματος.

* Η μάσηση εκτονώνει τη νευρικότητα και λειτουργεί ως υποκατάστατο συμπεριφοράς.

 

* Η τυπική δοσολογία είναι η μάσηση ενός δισκίου ανά ώρα.

* Διατίθεται σε τρεις γεύσεις: κλασσική νικοτίνης, μέντας και freshmint.

* Διατίθεται σε δύο συσκευασίες, 30 δισκία και 105 δισκία.

Το διαδερμικό έμπλαστρο εξασφαλίζει στήριξη, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

* Είναι ρυθμισμένο έτσι ώστε οι μεγαλύτερες ποσότητες νικοτίνης να διοχετεύονται αργά το απόγευμα, όταν ο κίνδυνος υποτροπής είναι αυξημένος.

* Η δοσολογία δεν περιλαμβάνει λήψη νικοτίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς το πρόγραμμα μιμείται ακριβώς τη διαδικασία λήψης νικοτίνης από το τσιγάρο.

* Διατίθεται σε τρεις περιεκτικότητες των 15,10, και 5mg (κάθε συσκευασία περιέχει 7 διαδερμικά έμπλαστρα).

Το υπογλώσσιο δισκίο ρυθμίζει τη δοσολογία ανάλογα με τις ανάγκες του καπνιστή.

* Διαλύεται αργά κάτω από τη γλώσσα απομακρύνοντας τον κίνδυνο υποτροπής.

* Η τυπική δοσολογία είναι ένα δισκίο κάθε 1-2 ώρες.

* Διατίθεται σε δισκία των 2mg.

* Διατίθεται σε 2 συσκευασίες, 30 και 105 δισκία.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα


Συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι επίσης διαθέσιμα για να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης (NRT)

 

Η βουπροπιόνη (Zyban ®)

 

Η βουπροπιόνη (Zyban ®) είναι αντικαταθλιπτικό σε παρατεταμένης αποδέσμευσης μορφή που μειώνει τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης. Δεν περιέχει νικοτίνη. Αυτό το φάρμακο ενεργεί στις χημικές ουσίες του εγκέφαλου που σχετίζονται με τη στέρηση της νικοτίνη. Η βουπροπιόνη λειτουργεί καλύτερα αν αρχίσει μια εβδομάδα ή 2 εβδομάδες πριν να κόψετε το κάπνισμα. Η συνήθης δόση είναι ένα ή δύο δισκία των 150 mg ανά ημέρα. Η θεραπεία μπορεί να παραταθεί.

Αυτό το φάρμακο δεν πρέπει να λαμβάνεται σε ιστορικό επιληπτικών κρίσεων (μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει κρίσεις), σε βαριά χρήση αλκοόλ, σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, διπολική διαταραχή (μανία-κατάθλιψη), ανορεξία ή βουλιμία (διατροφικές διαταραχές).

Οι αναφερόμενες παρενέργειες της βουπροπιόνης περιλαμβάνουν ξηροστομία, προβλήματα στον ύπνο, αλλαγές στην όρεξη, ανησυχία, δυσκοιλιότητα και πονοκεφάλους. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τη βουπροπιόνη θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους εάν αισθάνονται κατάθλιψη ή αρχίσουν να έχουν αυτοκτονικές ιδέες. Θα πρέπει επίσης να καλέσουν το γιατρό τους για αλλαγές, όπως άγχος, διέγερση, εχθρότητα, επιθετικότητα, υπερβολικό ενθουσιασμό ,υπερκινητικότητα, ή αυπνία. Αυτές οι παρενέργειες είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να συμβούν

κοντά στην έναρξη της θεραπείας ή μετά από μια αλλαγή της δόσης.

Εφαρμόζεται επίσης θεραπεία συνδυασμού για βαριά εθισμένους καπνιστές, όπως είναι η χρήση βουπροπιόνης μαζί με επίθεμα νικοτίνης και / ή βραχείας δράσης μορφή NRT (όπως η τσίχλα ήδισκία).

Η βαρενικλίνη (Champix ®)

 

Η βαρενικλίνη (Champix ®) είναι ένα νεότερο φάρμακο. Λειτουργεί με την παρεμπόδιση της νικοτίνης να συνδεθεί στους υποδοχείς της στον εγκέφαλο. Αυτό έχει 2 συνέπειες: μειώνει την ευχάριστη επίδραση του καπνίσματος , και μειώνει τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης. Η βαρενικλίνη πρέπει να αρχίσει μια εβδομάδα πριν την ημέρα της διακοπής.

 

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει η βαρενικλίνη μπορεί να αυξήσει περισσότερο από το διπλάσιο τις πιθανότητες να κόψετε το κάπνισμα. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από τη βουπροπιόνη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Η βαρενικλίνη κυκλοφορεί σε μορφή χαπιού και λαμβάνεται μετά τα γεύματα, με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Η ημερήσια δόση αυξάνεται κατά τη διάρκεια των πρώτων 8 ημερών από τη λήψη. Η δόση ξεκινά με ένα χάπι 0,5 mg ημερησίως για τις πρώτες 3 μέρες, μετά χάπι 0,5 mg δύο φορές την ημέρα για τις επόμενες 4 ημέρες. Κατά την έναρξη της δεύτερης εβδομάδας, η δόση αυξάνεται σε 1 mg πρωί και βράδυ. Για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα με την υψηλότερη δόση, η χαμηλότερη δόση μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια όλης της θεραπείας. Η βαρενικλίνη δίνεται για 12 εβδομάδες, η θεραπεία μπορεί να παραταθεί για άλλες 12 εβδομάδες.

Οι αναφερόμενες παρενέργειες της βαρενικλίνης περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ναυτία, έμετο, δυσκολία στον ύπνο, ασυνήθιστα όνειρα, μετεωρισμό (αέρια), και αλλαγές στη γεύση. Τα άτομα με καρδιακή νόσο μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Υπήρξαν επίσης αναφορές για καταθλιπτική διάθεση, σκέψεις αυτοκτονίας, απόπειρα αυτοκτονίας, και αλλαγές στη συμπεριφορά σε άτομα που έλαβαν βαρενικλίνη. Όσοι αντιληφθούν τέτοια προβλήματα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους γιατρούς αμέσως. Οι παρενέργειες αυτές είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να είναι σοβαρές, όταν συμβαίνουν. Δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της βαρενικλίνης σε συνδυασμό με (NRT).

"Off-label" φάρμακα για να βοηθήσουν τους καπνιστές

 

Για όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε από τα εγκεκριμένα φάρμακα, ή για όσους δεν μπόρεσαν να διακόψουν παρά τη χρήση φαρμάκων πρώτης γραμμής, υπάρχουν και άλλα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε ερευνητικό επίπεδο, χωρίς να έχουν πάρει όμως επίσημη έγκριση για τη συγκεκριμένη χρήση. Τα φάρμακα αυτά διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή και δεν συνιστώνται για εγκύους καπνίστριες, έφηβους, ή οι ανθρώπους που καπνίζουν λιγότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα.

Νορτριπτυλίνη

Αυτή είναι παλαιότερο αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Όταν χρησιμοποιήθηκε σε ομάδες των καπνιστών, διπλασίασε τις πιθανότητες επιτυχίας στην διακοπή του καπνίσματος σε σύγκριση με εκείνους που δεν λαμβάνουν το φάρμακο.

Κλονιδίνη

Είναι φάρμακο για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Σε μια μελέτη, η ομάδα καπνιστών που έλαβε θεραπεία με κλονιδίνη είχε διπλάσιες πιθανότητες να το κόψει το κάπνισμα στο τέλος της 4ης εβδομάδας σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (στην οποία δόθηκε εικονικό φάρμακο).

Μέθοδοι χωρίς νικοτίνη

 

Ύπνωση

Οι τρόποι ύπνωσης διαφέρουν σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο να μελετηθούν συστηματικά ως ενιαία μέθοδος διακοπής καπνίσματος. Οι περισσότερες μελέτες δεν κατάφεραν να αποδείξουν πως είναι αποτελεσματική. Παρόλα αρκετοί καπνιστές που βρίσκουν πως η ύπνωση τους βοηθά.

Βελονισμός

 

Αυτή η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί για τη διακοπή καπνίσματος, αλλά υπάρχουν λίγα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι λειτουργεί. Ο Βελονισμός πραγματοποιείται συνήθως σε ειδικά σημεία του αυτιού .

θεραπεία με λέιζερ

Αυτή η τεχνική, σχετίζεται με τον βελονισμό. Τα κρύα λέιζερ χρησιμοποιούνται μερικές φορές αντί για βελόνες . Βασίζεται στην εκπομπή μονοχρωματικού φωτός λέιζερ σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος .Η θεραπεία υποτίθεται ότι χαλαρώνει τον καπνιστή και βοήθα στην απελευθέρωση ενδορφινών (ουσίες που παράγονται από τον οργανισμό και ανακουφίζουν τον πόνο ).Οι ενδορφίνες μιμούνται τις επιδράσεις της νικοτίνης στον εγκέφαλο ή εξισορροπούν την ενέργεια του σώματος με στόχο να μειώσουν εθισμό. Παρά τους ισχυρισμούς της επιτυχίας της θεραπείας, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη στο ότι η βοηθά τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Φίλτρα

Φίλτρα που μειώνουν την πίσσα και τη νικοτίνη στα τσιγάρα δεν οφελούν. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές που χρησιμοποιούν φίλτρα έχουν την τάση να καπνίζουν περισσότερο.

Αποτρεπτικά καπνίσματος

Προϊόντα που αλλάζουν τη γεύση του καπνού, δίαιτες κατά του καπνίσματος που μειώνουν την ανάγκη για νικοτίνη καθώς και συνδυασμοί βιταμινών. Προς το παρόν υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία για τέτοιες μεθόδους.

Βότανα και συμπληρώματα

Υπάρχουν λίγα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν τη χρήση των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής, ως αντικαπνιστική μέθοδο.

Ατροπίνη και η σκοπολαμίνη

Κλινικές διακοπής του καπνίσματος χρησιμοποιούν συνδυασμούς φαρμάκων που περιέχουν ατροπίνη και σκοπολαμίνη για να μειώσουν τα συμπτώματα στέρησης. Τα φάρμακα αυτά μπλοκάρουν τη δράση της ακετυλοχολίνης, ενός διαβιβαστή σημάτων στο νευρικό σύστημα. Ονομάζονται αντιχολινεργικά, και συνταγογραφούνται για άλλους λόγους, όπως πεπτικά προβλήματα, ναυτία, ή νόσο του Πάρκινσον. Οι έγκυες ή οι καρδιοπαθείς, όσοι έχουν γλαύκωμα ή μη ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα για διακοπή καπνίσματος.

 

 

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το 2004, μια κινεζική εταιρεία άρχισε να κατασκευάζει ένα επανατροφοδοτούμενο "τσιγάρο" με μπαταρία και ηλεκτρονικό τσιπ. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με αληθινό τσιγάρο. Όταν ο καπνιστής εισπνέει, το σύστημα παρέχει ένα εκνέφωμα από αρωματικές ουσίες και νικοτίνη. Όπως και στο τσιγάρο, η νικοτίνη απορροφάται από τους πνεύμονες.

Οι αμπούλες που περιέχονται στη συσκευή έχουν διαφορετικές δόσεις νικοτίνης, από τις υψηλές έως καθόλου.

Δεν έχουν δημοσιευτεί κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας τρόπος διακοπής καπνίσματος.

Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι να εισπνεύσει κανείς κάποιες ουσίες από τον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν φέρουν ετικέτα με τα συστατικά τους, ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι περιέχεται σε αυτά. Η ποσότητα νικοτίνης και των άλλων χημικών ενώσεων ανά δόση δεν είναι σταθερά. Ορισμένες από τις ενώσεις αυτές μπορεί να είναι καρκινογόνες.

Θέση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Εuropean Respiratory Society) - Φεβρουάριος, 2012

Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία(ERS), αντιτίθεται στη χρήση όλων των προϊόντων καπνού καθώς και στην προώθηση προϊόντων νικοτίνης χωρίς έγκριση όπως ο μασώμενoς καπνός, και άλλα νέα προϊόντα, που περιλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigs), το snuss (σουηδικός ενδοστοματικό προιόν καπνού ), τον διαλυόμενο καπνό και τον ναργιλέ.

Σε απάντηση για την επιτυχή αύξηση των πολιτικών ενάντια στο τσιγάρο, η καπνοβιομηχανία έχει αναπτύξει αυτά τα νέα προϊόντα, επιτρέποντας στους καταναλωτές να αποκτήσουν τη νικοτίνη χωρίς τη χρήση ενός τσιγάρου.(1) Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα νέα προϊόντα θεωρούνται ότι «μειώνουν την βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο » ή οτι είναι ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις στα συμβατικά τσιγάρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη επιστημονική μελέτη για να τεκμηριώσει την υπόθεση αυτή.(2) Αντίθετα, διαθέσιμες έρευνες δείχνουν ότι τα προϊόντα αυτά ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των καπνιστών ,θέτοντας τους σε συνεχή υψηλό κίνδυνο για ασθένεια και έχοντας αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.(3,4).Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την χρήση και την έκθεση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Σε ένα πρόσφατο δείγμα του προϊόντος διαπιστώθηκε ότι περιέχει καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες όπως διαιθυλενογλυκόλη, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σαν υλικό απόψυξης (5). Αυτές οι ανησυχίες δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστούν επαρκώς με κατάλληλη αξιολόγηση και ρύθμιση από τις αρμόδιες εθνικές καιευρωπαϊκέςαρχές.

 

Ως εκ τούτου, με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες και την διαθέσιμη έρευνα, η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία δεν ταξινομεί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως ασφαλή εναλλακτική λύση στο κάπνισμα ούτε τα θεωρεί ένα εγκεκριμένο εργαλείο για την διακοπή του καπνίσματος ή κατάλληλα για να χρησιμοποιούνται σε χώρους όπου το συμβατικό κάπνισμα απαγορεύεται. Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά να ακολουθούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες για την αποτελεσματική θεραπεία της διακοπής του καπνίσματος που βασίζονται σε κλινικές αποδείξεις και στις οποίες δεν υποστηρίζεται η χρήση των προϊόντων των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία υποστηρίζει ότι οι καπνιστές "δεν θα πρέπει να ανταλλάσουν ένα καρκινογόνο προϊόν με ένα άλλο ..." (πηγή : ανακοίνωση Ελληνικής πνευμονολογικής εταιρίας)

Τα ποσοστά επιτυχίας σε γενικές γραμμές

 

Μόνο το 4% έως 7% των καπνιστών είναι σε θέση να διακόψουν το κάπνισμα σε οποιαδήποτε προσπάθεια, χωρίς φάρμακα ή άλλη βοήθεια.

Το 25% των καπνιστών που χρησιμοποιούν τα φάρμακα μπορούν να συνεχίσουν να απέχουν για πάνω από 6 μήνες. Συμβουλευτική και άλλα είδη της ψυχολογικής στήριξης μπορεί να ενισχύσουν τα ποσοστά επιτυχίας . Επίσης, μάλλον ο συνδυασμός ορισμένων φαρμάκων μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από τη χρήση ενός και μόνο φαρμάκου.